OBistro

12 personības, 12 ēdieni

12 personības,
12 ēdieni

O!Bistro projekts “12 personības, 12 ēdieni” caur ko vēlamies apvienot garšu un stāstu pieredzi, lai 2024. gadā iepazīstinu O!Bistro klientus ar sešiem Saldus un sešiem Liepājas pilsētas personībām un viņu iemīļotajiem ēdieniem. Iedvesmojies no receptēm un izmēģini jaunas garšas arī savās mājās.

Sviestā ceptas butes filejas recepte

Sviestā cepta butes fileja

Jūnija personība ir Saldus iedzīvotājs, uzņēmējs un ģimenes cilvēks Jānis Kreišmanis. Viņa viens no iecienitakajiem galamērķiem ir Pāvilosta, kur arī iepazinis, svietā ceptu buti, kas ir vasarai piemērots viegls un gards ēdiens.

Sastāvdaļas:

1 porcija

  • 90 g saldēta butes fileja
  • 10 g kviešu milti
  • 1 ola
  • 15 g  sviests
  • sāls un melnie pipari pēc garšas
  • eļļa pannas ietaukošanai

Pagatavošana:

Butes fileju atlaidina, apkaisa ar sāli un pipariem. Sagatavo miltus, sakuļ olu kopā ar garšvielām pēc izvēles. Butes fileju panē miltos un olā pēc tam to liekot uz labi skarsētas pannas, kurā uzkarsēta eļļa un izkausēts sviests. Cep zeltaini brūnu no abām pusēm. Pēc tam fileju ievieto cepeškrāsnī uz 15min, kas sakarsēta 180*. 

 

Veģetārais klafutī recepte

Veģetārais klafuti

Maija personība – Monta Krafte ir Karostas glābšanas biedrības vadītāja, mamma trim dēliem un liepājniece piektajā paaudzē. Klafutī recepti viņa izlasījusi draudzenes dāvinātajā pavārgrāmatā (Reičela Kū “Mazās Parīzes virtuve”). Monta parasti nepieturas pie receptēm, bet ēdiena gatavošanai pieiet kā mākslas darbam.

Sastāvdaļas:

4 porcijas

  • 140 g puķkāposti
  • 140 g brokoļi
  • 150 g paprika
  • 4 olas
  • 200 ml piens
  • 200 ml saldais krējums
  • 140 g  siers
  • Garšviela “Lauku” pēc garšas
  • sāls un melnie pipari pēc garšas
  • eļļa pannas ietaukošanai

Pagatavošana:

Brokoļus un puķkāpostus noblanšē un atdzesē.  papriku nomazgā, attīra no slēkām un sagriež smalkākos gabaliņos. Papildus var pievienot vēl dārzeņus pēc izvēles vai pievienot bekona gabaliņus. Sagatavo cepamo pannu/trauku ar augstākām maliņām, kas paredzēta lietošanai cepeškrāsnī. Dārzeņus liek ar eļļu ieziestā pannā.

Olas labi sakuļ ar garšvielām, tad pievieno pienu un saldo krējumu. Sagatavoto masu pārlej dārzeņiem. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180*C, aptuveni 20min. Pēc tam pārkaisa ar sieru un cep vēl aptuveni 10min līdz siers izkusis un ir zeltaini brūns.  Pirms pasniegšanas porciju griež gabalos. 

Edgara Buiķa recepte "Cūku aknu karbonāde ar sīpoliem"

Cūku aknu karbonāde ar sīpoliem

Aprīļa personība ir Edgars Buiķis, basketbola treneris no Saldus. Šādu recepti Edgars izvēlējies iesūtīt, jo kā pats saka: “Man garšo akniņas un sīpoli – tie nekad nav par daudz”.  

Sastāvdaļas:

4 porcijas

  • 600 g svaigas cūku aknas
  • 2 olas
  • 20 g kviešu milti
  • 2 palieli sīpoli
  • 40 ml saldais krējums
  • sāls un melnie pipari pēc garšas
  • eļļa pannas ietaukošanai

Pagatavošana:

Aknu attīra no cīpslām un plēvēm. Sagriež porciju gabalos, to mazliet izirdina, apkaisa ar sāli un pipariem. Sagatavotos gabalus panē izsijātos miltos un labi sakultā olā. 

Pannu ietauko un uzkarsē. Aknas gabalus cep uz lēnas uguns viegli zeltainu no abām pusēm. Pēc tam izceptos gabaliņus ievieto cepeškrāsnī 10-15 min uz 160’C tos izkarsējot līdz gatavībai. 

Nomizo sīpolus, nomazgā un sagriež pusripās. Apcep sakarsētā eļļā viegli zeltainus, pēc tam pievieno miltus. Šai masai pakāpeniski pievieno nedaudz ūdeni, saldo krējumu un garšvielas, pēc tam to visu uzvārot. Mērci pārlej sagatavotajiem aknas gabaliņiem.